Navigáció
Regisztráció/Belépés
Felhasználónév

JelszóRegisztrálj hírlevelünkre, hogy elérhessünk legfrissebb híreinkkel!
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Facebook badge
Hormonjóga Terápia - Magyari Zsuzsanna
Partnereink
Hormonjóga

A Dinah Rodrigues által kidolgozott hormonjóga fokozottabban hat a hormontermelő szervekre, mint a jóga általában. A hormonjóga óriási előnye, hogy egy otthon végezhető gyakorlatsorozat, amely félórába belefér.

A hormonjóga elnevezést sokan használják, de egyikük sem a Dinah Rodrigues által összeállított gyakorlatsorozatot  tanítja, hiszen nem is taníthatja, mert maga sem tanulta, hanem általában hatha jóga, női jóga stb. gyakorlatokat. Egyébként a hormonjóga oktatása anélkül, hogy az oktató kifejezetten erre képesítést szerzett volna, veszélyes is lehet. Az általam szervezett tanfolyam az egyéni, otthoni gyakorlásra készít fel.

 

A hormonjógát Dinah Rodrigues, brazil filozófia, pszichológia tanár és jógaoktató fejlesztette ki. Célja egy olyan gyakorlatsorozat összeállítása volt, amely a változókorba lépett nőknél a változókorral együtt járó tüneteket jelentős mértékben csökkenti.

 A gyakorlatsorozat kidolgozásában fiatalabb nők is részt vettek, olyanok, akik nagyon erős premenstruális szindrómától szenvedtek, vagy hormonzavar nehezítette meg a teherbeesésüket. A hormonjóga az ő esetükben is hatásosnak bizonyult, a hormonális egyensúlyt sok esetben helyreállította, megkönnyítette a teherbeesést, a korai menopauzát is sikerrel gyógyította. Számos esetben a policisztás petefészek gyógyulását lehetett tapasztalni. 

A hormonjóga terápia kidolgozása során orvosok segítségét igénybe véve behatóan tanulmányozta a petefészek, a pajzsmirigy, illetve valamennyi olyan szerv működését, amelyeknek a hormonális egyensúly megteremtésében szerepük van. Tanulmányozta a változókori élettani folyamatokat. Híres jógamesterek útmutatásával intenzívebben foglalkozott a különböző légzésfajtákkal, csikunggal (buddhista energiatechnika) és kundalini jógával, vagyis azon módszerekkel, amelyek eszközei lehetnek az energiaháztartás harmonizálásának.

A különböző módszerek szintetizálásával fejlesztette ki végül azt az egyedülálló hormonjóga-gyakorlatsorozatot, amely mára Brazíliában, az Egyesült Államokban, Kanadában és Európa számos országában, mint Anglia, Svájc, Svédország, Németország stb. nagy elismertségnek és népszerűségnek örvend.

A hormonjóga terápiás céllal alkalmazott jóga, amely egy sor speciális gyakorlattal, a női hormontermelő mirigyek muködésének serkentésével állítja helyre a hormonális egyensúlyt.

Azoknál, akik idoben elkezdték gyakorlását, lehetové teszi a változókor kezdetének időben való eltolását, majd legtöbbször tünetmentes lezajlását – mindenféle gyógyszer alkalmazása nélkül. A petefészkek működésének serkentésével nemcsak a hőhullámok, éjszakai izzadás, állandó fáradtságérzés, depresszió, fejfájás szűnik meg, hanem elkerülhető a csontritkulás, érelmeszesedés és a többi olyan betegség, amelyek tipikusan a változókorral egyidejuleg jelennek meg.

A női hormontermelő mirigyek működésének serkentése mellett a hormonjóga-program antistressz gyakorlatokat is tartalmaz, mivel a stressz a megfelelő hormonális működés egyik legnagyobb ellensége.

A gyakorlatsorozat valamennyi eleme önmagában korlátozza a női szerveknek a változókorral kezdődő visszafejlődését, de emellett tartalmaz olyan gyakorlatokat is, amelyek kifejezetten az inkontinencia kialakulásának megelozését szolgálják.

 

 

Visszajelzések

Enikő

Megbeszéltük a tanfolyam végén, hogy néhány hét elteltével visszajelzünk a tapasztalatokról. Örömmel jelenthetem, hogy a gyakorlatokat, illetve a sorrendet elég gyorsan megtanultam fejbol is, a mindennapi gyakorlás megoldható, és rengeteg pozitív változást észleltem magamon, ráadásul elég gyorsan, azaz már 1-2 héten belül megmutatkoztak a kedvezo jelek. Talán legegyszerubb, ha kívülrol befelé haladva kezdem a sort.  A legszembetűnőbb, külső változás az volt, hogy elég gyorsan ( 1-2 hét alatt) fogytam egy kicsit ( 1,5-2 kg), de ez nem igazán soványodást jelentett, hanem inkább formásabbá, rugalmasabbá vált a testem. Vékonyabb lett a derekam, a magamhoz képest széles hátam is finomodott egy kicsit, de a felkarom, a fenekem és a combom is formásabb lett. A férjem szerint javult a testtartásom (valószínuleg a belső hasizmok fokozatos erősödésének köszönhetően). Finomabbá vált az arcbőröm is, annak ellenére, hogy az időjárás igen széles skálán mozgott az utóbbi hetekben.  A ciklus második felében szoktam tapasztalni egyfajta érdes tapintást az állkapcsok környékén, de most ez is megszunt. A menstruációm a tavasszal kezdett kissé rendszertelenné válni, de most úgy tűnik, az is helyreállt, és újra közelít a 30 naphoz. Nem voltak PMS tüneteim sem, kellemesen teltek a menses elotti napok mind fizikailag, mind lelkileg. Jelentosen kevesebb éjszakai hőhullám ért el, összességében is nyugodtabb, pihentetőbb az alvás, ami nagyon jól esik. Sokat javult az általános energia szintem: elmúlt a krónikus energiátlanság, a semmitől is hamar elfáradás, illetve az enyhe depresszió jellegzetes tünetei, a folytonos szorongás, a bizonytalanság, a nyomott hangulat. Úgy érzem összeszedettebb lett a gondolkodásom, könnyebben hozzáfogok a dolgokhoz, és könnyebben végzek is a feladataimmal.

Én két éve a hatha jógán keresztül kezdtem el megismerkedni a jógával, azt is nagyon szeretem, de úgy látszik bizonyos szempontból mégsem elég (főleg úgy, hogy a tavasszal azért elkezdtek erősen ritkulni a gyakorlatozások..).

Összefoglalva: Sok pozitív változást figyelhettem meg a hormonjóga kezdete óta, olyanokat is, amire nem is gondoltam volna. Nagyon jól esik mind a fizikai, mind a mentális felpezsdülés. Szeretném ezt szinten tartani, de szerencsére nem is esik nehezemre. Bízom benne, hogy a többi tanítványod is hasonló kedvező dolgokról tud beszámolni, és segít a módszer mind a gyermekre vágyóknak, mind a kellemetlenségektól mentes változókorra áhítozóknak.

Kati (PCOS)

Kb. 4 hónap eltelt már, hogy elvégeztem a tanfolyamot Nálad. Kevéssel azelott a nőgyógyászom cisztákat talált mindkét petefészkemben. Nem volt sok, és aprók is voltak, de akkor is ott voltak, ami nem normális. A menzeszem sem volt teljesen pontos es nagyon eros fájdalmaim is voltak. A gyakorlatokat próbáltam minden nap elvégezni de persze nem sikerült mindig időt szakítanom rá. Azt mondhatom, hogy heti szinten 3-4szer azért mindig jógáztam. Május-júliusig rendszeresen jógáztam, a menzeszem beállt 32 napra, és a fajdalom is elmúlt. Augusztusban szabadságon voltam,és teljesen kihagytam a jógázást. Szeptember elején kezdtem újra napi szinten. Ma voltam vizsgálaton; a bal petefészkem teljesen tiszta, a jobbon még kell egy kicsit "dolgozni" , de kevesebb a ciszta benne. Azt mondta az orvosom, hogy látszik, hogy beindult rendesen a hormon háztartásom, es hogy "jó úton járok"! Nagyon boldog vagyok es örülök, hogy megismerhettem a jógának ezt a fajtáját, mert a szervezetem igazolta, hogy működik a dolog! 

Andi (Hashimoto)

Szívesen leírom a tapasztalataimat. Diagnózis: Hashimoto thyreoiditis (2012.04.27.), bár szerintem 2011 novemberétol már megvolt. Februárban végeztem a tanfolyamot, ezután rendszeresen csináltam a gyakorlatokat. Sajnos máj. 31-én egy műtéten estem át, ami miatt 2 hónapig nem jógázhattam. Talán mondanom se kell, hogy jelentősen romlott az állapotom, amit a laboreredményem is igazolt. (Megint nem tartotta a szervezetem a vizet, ettol nagyon fáradtnak éreztem magam és fogytam, pedig nem akartam. Visszajöttek az alvászavarok, gyengeség, hőhullámok, torkomban a gombócérzés, a látásom romlása, rossz hangulat, letörtség, stb. Augusztustól végre, óvatosan ismét elkezdhettem tornázni! :) Azóta szép fokozatosan javul az állapotom. A hőhullámok megszüntek, (pedig ilyen idojárás mellett ez nagy szó!), alvás rendben, erőállapotom folyamatosan javul, néhány napja megszünt az eröteljes vizelet kiválasztás (remélem így is marad), a gombócérzés.

Összefoglalva: Folyamatosan tanulom, próbálom megismerni ezt a betegséget. Még nem tudok végleges eredményrol beszámolni, mert a műtét, és az azt követő rossz közérzet miatti torna kihagyás bezavar a képbe, de figyelem magam, s amint valami fejlemény van, azt megosztom Veled. Azt bizton állíthatom, hogy  a hormonjóga egyértelmuen javít a közérzetemen. Lehet, hogy nem úszom meg a pajzsmirigyre felírt hormon nélkül, de nem mindegy, hogy mit, és mekkora dózisban szedek. Azt gondolom, hogy a gyógyszerek minimalizálásában jelentos segítségemre van a hormonjóga. Köszönet a tudásért Neked!

Zsuzsa

Köszönöm a tanfolyamot, nagyon sokat tanultam tőled. Tanár vagyok, gyerekeket tanítok mindenféle korosztályban, és tanárként is sokat tanultam!

Anna

Nagyon köszönöm Zsuzsának a hormonjóga tanfolyamot. Könnyen megtanulhatók a gyakorlatok, és öröm végezni oket. Hatása az én életemre a következő: megszűnt a menstruáció idején a vérzés nagy mennyisége, elhúzódó jellege; megszűnt a peteérés idején tapasztalt nagyon erős mell feszülés; rendszeresebb lett a menstruáció, már nincsenek kimaradozások; nincs fáradékonyság, nagyon energikus vagyok  Köszönöm: Anna

Detti (PCOS)

Szia Zsuzsa, jó híreim vannak, teljesen normális lett a ciklusom és van peteérésem is, amit az ultrahang is megerősített. 

Beáta

Terhes voltam, de elvetéltem, és ezután hónapokig nem volt menstruációm. A nőgyógyászom azt mondta, hogy kicsi az esélye annak, hogy természetes úton szülessen babám. Néhány nappal azután, hogy  elkezdtem hormonjógázni,  megjött a menstruációm.  Eltelt néhány hónap, és terhes lettem, nemsokára megszületik a kislányom.  Köszönöm

Zolna (PCOS)

Most érkezett a hír, hogy Zolnának kisfia született. Inzulinrezisztenciát és policisztás petefészek szindrómát állapítottak meg nála, hormonjógával fél éven belül teherbe esett.

 

 

*****

 

A tanfolyam az otthoni, egyéni gyakorlásra készít fel
(bár felfrissítő órákon lehetoség van a közös gyakorlásra is). 
A hormonjógát nem tanácsos olyan jógaoktatónál elsajátítani,
aki csak az egyéni gyakorlásra felkészítő tanfolyamot végezte el,
és nem képzett hormonjóga-oktató.

Ne felejtse el, ezzel Ön saját egészségét kockáztatja.
 
Kedves Jógaoktatók, ezen tanfolyam elvégzésével, vagy csupán a könyv alapján nem oktathatnak hormonjógát,
mert veszélyeztetik a résztvevok egészségét, illetve
nem tudják úgy megtanítani, hogy a kívánt eredmény elérhetové váljék. Dinah Rodrigues nem képezne jógaoktatókat, ha úgy gondolná, hogy a hormonjóga oktatásához elegendo a könyve is.

 

 


by kiralypolo.hu